Astronomia

     

                  MAS DE BRUQUET – DESTÍ TURÍSTIC I RESERVA STARLIGHT.

La Fundació Starlight, vinculada a la Unesco, ha concedit a la serra del Montsec el certificat internacional de Destí Turístic Starlight i també el de Reserva Starlight.

El Mas de Bruquet, també forma part del grup de Monitors StarLight del Montsec, l’objectiu es ajudar a divulgar el coneixement de l’astronomia a través del cel del Montsec.

La Iniciativa Starlight (La Llum dels Estels) es concep com una campanya internacional en defensa de la qualitat dels cels nocturns i el dret general a l’observació dels estels, com a patrimoni científic, cultural i mediambiental de la humanitat.
Es pretén així reforçar la importància que els cels nocturns nets tenen per a la humanitat.

Les Destinacions Turístiques Starlight són llocs visitables que posseeixen excel·lents qualitats per a la contemplació dels cels estelats i la pràctica d’activitats turístiques basades en aquest recurs.

La Reserva Starlight, és un espai on s’estableix un compromís per la defensa de la qualitat del cel nocturn i l’accés a la llum dels estels.

El Sistema de Certificació Turística Starlight es va crear amb l’objectiu de fomentar, a nivell mundial, la millora de la qualitat de les experiències turístiques i la protecció dels cels nocturns en les Destinacions Starlight.
La Certificació Starlight permet per primera vegada conjuminar la ciència i el turisme, basant en l’astronomia i la visió del cel una nova forma de turisme intel·ligent.

El Parc Astronòmic del Montsec, que consta de l’Observatori i el Centre d’Orientació del Univers; es converteix en la quarta àrea del planeta per a observació astronòmica excepcional.

Els altres llocs són els observatoris del Roque de los Muchachos a les Illes Canarias, Mauna Kea a les Illes Hawai i Aura, situat a Coquimbo, Xile.

Fundación StarLight

 

                                                       PARC ASTRONÒMIC DEL MONTSEC

El Parc Astronòmic Montsec (PAM) és una iniciativa del Govern de Catalunya mitjançant el Consorci del Montsec, per tal d’aprofitar les aptituds i potencialitats de la zona del Montsec per a la realització de recerca, formació i divulgació de la ciència, en especial de l’Astronomia.

El Parc Astrònomic del Montsec (PAM), es troba situat a la serra del Montsec, a cavall entre les comarques de La Noguera i el Pallars Jussà. El PAM consta de dos elements principals: el Centre d’Observació de l’Univers (COU) i l’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM).

CENTRE D’OBSERVACIÓ DE L’UNIVERS  (COU)

El Centre d’Observació de l’Univers és un gran multiespai lúdic amb l’objectiu de convertir-se en el centre de referència de la docència i divulgació de l’astronomia i la geologia a Catalunya. El COU es troba situat al municipi d’Àger. El COU és un nexe d’unió entre el públic i el coneixement científic, acostant el visitant a l’apassionant món de la ciència i al descobriment de l’entorn del Montsec. Aprofitant les característiques d’un lloc únic en qualitat de cel per a l’observació de l’Univers integrat en un medi que permet conèixer l’evolució de la Terra a partir de la geologia de la serra.

El COU consta de tres estructures principals:

Edifici Central:  On hi ha la recepció i administració, l’exposició permanent, les aules taller, l’aula d’informàtica i altres serveis.

L’Ull del Montsec:   És una instal·lació única a tot l’Estat, essent alhora un planetari digital multimèdia i una plataforma per a l’observació del cel en directe. La seva cúpula de 12 metres de diàmetre i la paret frontal s’obren completament deixant al visitant sota l’espectacular cel del Montsec.

El Parc de Telescopis:   És l’espai reservat a l’observació del firmament, tant nocturn com diürn. El Parc, està format per dos edificis amb cúpules d’observació que contenen dos telescopis automàtics, un celostat per a l’observació solar i un conjunt de telescopis portàtils.

           

OBSERVATORI ASTRONÒMIC DEL MONTSEC   (OAdM)

L’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM) constitueix el vessant científic del Parc Astronòmic del Montsec (PAM) i el seu propòsit és bàsicament la recerca i la formació universitària en l’àmbit de l’astronomia i l’astrofísica.

L‘OAdM es troba situat al municipi de Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà), a l’est del pic de la Corona del Montsec d’Ares, a 1570 metres d’alçada sobre el nivell del mar. L’OAdM consta d’un edifici d’observació, un edifici de serveis i una cúpula de 6,15 metres de diàmetre que conté el Telescopi Joan Oró.

           

www.parcastronomic.cat

           

Disseny web: COOL WEB DESIGN